קומפוסט |
קומפוסט הינו תוצר פירוק חומר אורגני מן החי והצומח בתנאי חום, חמצן (תהליך אירובי) ולחות. קומפוסט בשל וטוב יהיה יציב מבחינת צריכת חמצן (שיוויי משקל בין פירוק לייצור תרכובות אורגניות ע"י מיקרואורגניזמים שונים), בעל צבע חום כהה ועם ריח של אדמה רטובה, מרקם אחיד ומתפורר ללא שאריות בולטות לחומרי המוצא. קומפוסט מטבעו הוא חומר בסיסי (pH גבוה מ-7) ובעל רמת מליחות גבוהה, גם משקלו הנפחי גבוה יחסית לעומת הקוקוס והכבול. כאשר משלבים אותו במצע שתילה יש להתחשב במאפיינים אלו ולהשתמש במינון הנכון כדי להועיל לגידול ולא להזיק. כמובן שמאפיינים אלו תלויים גם בחומרי המוצא של הקומפוסט- למשל, קומפוסט ממקור צמחי בלבד יהיה `עדין` יותר ובעל רמת מליחות נמוכה יחסית לעומת קומפוסט המכיל גם זבל בע"ח. מכאן, שניתן ליישם קומפוסט במינונים שונים בהתאם למאפייניו הכימיים והפיזיקליים ובהתאם לשטח הגידול וההיסטוריה שלו. המינון הרצוי לשילוב במצע שתילה לרוב ינוע בין 10% ל- 30%. יתרונות הוספת קומפוסט למצע השתילה או לגינה: ü שיפור פוריות הקרקע. ü האצת קצב הצימוח. ü אספקת חומרי הזנה זמינים לניצול ע"י הצמח לאורך זמן. ü עידוד פעילות של מיקרואורגניזמים בקרקע. ü שיפור מבנה הקרקע ותאחיזת המים. ü דיכוי מחלות ומזיקים בקרקע בתנאים מסוימים. כל זאת ע"י שימוש בחומר אורגני הממוחזר מזבל לחומר דשן חיוני, ידידותי לסביבה וזול יחסית. מינונים מומלצים לשימוש בקומפוסט
* נפח החומר בשקים הינו נכון לזמן אריזתם בנפח מלא. הנפח יכול לרדת לאחר האריזה עד 20% כתוצאה מאווריריות החומרים, דחיסותם, משך האחסנה ואחוזי הלחות. יישום קומפוסט בגידול ירקות- שה"מ- משרד החקלאות ופיתוח הכפר: https://www.moag.gov.il/shaham/professionalinformation/documents/compost_yerakot_2017.pdf
|
|||||||||||||