כבול |
כבול הינו חומר דחוס ורקוב חלקית הנוצר משקיעה ופירוק של צמחייה וחומרים אורגנים נוספים בתנאים ביצתיים של רטיבות ומחסור בחמצן. תהליך היווצרותו איטי ביותר ואורך אלפי שנים. מוצאו של הכבול באזורים ממוזגים וקרים, בעיקר בארצות הבלטיות כדוגמת פינלנד, אסטוניה, לטביה וליטא. הכבול מופק בכרייה מעומק מינימלי של מטר אחד מתחת לפני השטח. נהוג לסווגו על פי סולם Von Post המתייחס לגילו של הכבול בהתאמה לעומקו, כאשר שכבה H1 היא העליונה והצעירה ביותר ושכבה H10 היא העמוקה והמבוגרת ביותר. כבול מהשכבות העליונות הינו כבול `צעיר` יחסית, סיבי ופחות מפורק, כזה שעדיין ניתן לזהות בו שאריות חומר צמחי. זהו הכבול בשימוש העיקרי בתערובות הגידול ונקרא Blond peat. ככל שנרד בעומק הכרייה, נמצא כבול `מבוגר` ומפורק יותר, בעל מרקם צמיגי וצבע כהה. בכבול זה כמעט לא נוכל לזהות שאריות חומרים צמחיים וכאשר נמחץ אות ובכף היד, יצא מבין האצבעות. כבול מן השכבות התחתונות בשימוש בעיקר בגידול פטריות. הכבול הינו חומר אורגני, יציב יחסית וסיבי, מסווג על פי אורכי סיב לכבול דק, בינוני וגס. הכבול הדק משמש בעיקר לכלים קטנים, לתערובות הנבטה והשרשה, הבינוני, לשתילה בכלים בינוניים וגדולים והגס לשתילה בנפחים גדולים. תכונותיו הפיסיקליות של הכבול אידיאליות לשימוש כמצע שתילה, הוא מסוגל להחזיק נפח מים גדול יחסית אך עם זאת נקבובי ומאוורר מה שמאפשר ניקוז יעיל של המים העודפים. הכבול הוא חומר גלם עיקרי בהרכבת מצעי שתילה, בתנאי הארץ נהוג לשלבו עם חומרים נוספים לקבלת מצע שתילה אידיאלי
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||