תכונות רצויות במצע שתילה |
כדי שמצע שתילה יהיה מוצלח עליו להיות בעל תכונות בסיסיות טובות- ü רמת חומציות(pH) אידיאלית- עבור רוב הצמחים רמת חומציות אידיאלית נעה בין 5.2-6.5. מצע שתילה בטווח הערכים הנ"ל מבטיח קליטה טובה של חומרי הזנה על ידי הצמח ויצירת סביבה נוחה להתפתחות בית השורשים. מצע חומצי או בסיסי מידיי, לא מאפשר לצמח לקלוט את חומרי ההזנה גם אם אלו קיימים בשפע, הם אינם זמינים עבורו. במצב כזה הצמח יסבול מחוסרים במינרלים ונראה סימני עקה. כמו כן, חשוב שהמצע יהיה בעל כושר התנגדות להשפעות חיצוניות (כושר בופר) בכדי לשמור על יציבות רמת החומציות.
ü רמת מליחות נמוכה – EC- Electric Conductivity- רמת המליחות במצע נמדדת בתמיסת מי הנגר שנשטפים מהמצע ומבטאת את ריכוז המלחים המומסים בתמיסה. הימצאות עודפי מלחים עלולה לגרום לעקה המתבטאת בעיקר בהצהבה, עצירת הצימוח ולבסוף תמותה של הצמח. על מצע השתילה להיות בעל רמת מלחים נמוכה.
ü תאחיזת מים גבוהה- על המצע לאחוז מים שיהיו זמינים לניצול ע"י הצמח, כך שהמים לא יתייבשו ממנו במהירות ויהיה צורך להרטיבו בתדירות גבוהה. ü תכולת אוויר גבוהה- על המצע להיות בעל תכולת אוויר גבוהה בכדי לאפשר אספקת חמצן לשורשי הצמח ולמיקרואורגניזמים השוכנים בו, מצע דחוס ולא מאוורר דיו עלול לגרום לריקבון ולבעיות עקב הצטברות עודפי מים. ü מוליכות הידראולית (הידרו=מים) גבוהה- הולכה טובה של מים במצע תאפשר ניקוז יעיל ותמנע נזקים של חוסר אוורור ועודפי מים. ü תכולת חומרי הזנה- רצוי שמצע השתילה יכיל רמה סבירה של יסודות הזנה זמינים לצמח, אלו יכולים להיות מסופקים על ידי דישון אורגני ו/או מינרלי. ü צפיפות גושית או צפיפות נפחית Bulk Density - מסת המצע (יבש) ביחס לנפחו הכללי (ג`/ס"מ3)- צפיפות גושית מאוזנת עבור המצע תהיה כזו שתספק מצע קל משקל אך כבד דיו על מנת לספק לצמח יציבות ועיגון.
|
||